Voeten en hun verzorging
Een mens legt gedurende zijn leven al lopend gemiddeld 185.000 kilometer af. Dat is viermaal de wereld rond! Logisch dat onze voeten bij het ouder worden wat beginnen te “piepen en te kraken”.
Omdat we gemiddeld steeds ouder worden en langer actief blijven, stijgt het aantal voetklachten op oudere leeftijd. Gelukkig zijn voetklachten vaak prima te verhelpen en te voorkomen.
Tips en weetjes om je voeten gezond te houden:
- Draag passende schoenen met genoeg ruimte voor de tenen en niet te hoge hakken.
- Knip teennagels recht en niet te kort af (ook geen ronde hoekjes). Dit voorkomt het ingroeien van de nagel.
- Was je voeten met lauw warm water liefst zonder zeep. Liever niet te lang in een voetenbadje ( max 5 minuten). Blijf je langer in het water, dan verweekt de huid, waardoor de huid extra kwetsbaar wordt voor wondjes of infecties. Droog je voeten goed af en vooral goed tussen de tenen. Doe niet meteen sokken aan maar laat je voeten even goed drogen.
- Smeer je voeten regelmatig in met een verzorgende voeten creme, ter voorkoming van een droge huid, kloven en eelt.
- Op blote voeten lopen is geen probleem zolang je geen klachten hebt. Bij standproblemen van de voeten is het beter een stevige schoen te dragen.
- Als je veel slippers draagt moeten de spieren in de voet hard werken om de de slipper op z’n plek te houden. Bij veelvuldig gebruik kan dit tot voetklachten leiden. Te kleine slippers zorgt voor eelt onder de hielen.
Wat zijn de oorzaken van problemen bij 50-plussers? En welke klachten horen daar bij:
- Slappere spieren en pezen. De 107 gewrichtsbanden en 19 spieren en pezen in de voeten worden in de loop van ons leven wat slapper. Ze moeten dan harder werken om het lichaam in balans te houden, wat een vermoeid gevoel kan geven.
- Te krappe schoenen. Door de natuurlijke verslapping van spieren en pezen, komt er meer ruimte tussen de 26 voetbotjes. De voet wordt wat langer en vooral ook breder, ook wel de “doorgezakte voet” genoemd. Schoenen die altijd prima zaten voelen opeens te strak aan. Gevolg: pijnlijke, branderige en vermoeide voeten, overmatige eeltvorming, likdoorns, ingroeiende teennagels of knobbels aan de grote tenen.
- Dunnere vetkussentjes. De vetkussentjes onder de bal van de voet en de hiel worden met het ouder worden dunner, soms met pijnklachten tot gevolg. Mensen hebben dan het gevoel dat ze op steentjes of direct op hun botjes lopen.
- Slijtage van het kraakbeen. Het kraakbeen tussen de voetgewrichten slijt, waardoor eerder stijfheid, pijn en vergroeiingen optreden.
- Afwijkende voetstand. Een verkeerd staande voet, bijvoorbeeld te veel naar binnen of naar buiten, kan voor overbelasting, pijn of zelfs ontstekingen zorgen. Soms ook klachten in de enkel, knie, heupen, de rug of de nek.
- Verminderde doorbloeding. Minder bloedtoevoer in de benen en voeten zorgt voor een drogere huid en daarmee meer kans op kloven (scheurtjes) en wondjes. Verminderende doorbloeding zorgt ervoor dat wondjes minder snel genezen. Het zelfde geldt voor eventuele schimmelinfecties in de huid of nagel.
Luister goed naar uw voeten.
Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring de pijn aan uw voeten niet, maar doe er wat aan.
De meeste voet problemen zijn op te lossen. Uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren en kan helpen bij het vinden van oplossingen.
Voeten hebben baat bij een vochtregulerende crème.
Breng crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen
Uw pedicure verkoopt verzorgingsproducten voor uw voeten. Laat u adviseren!
Eelt
Iedereen heeft wel wat eelt onder zijn voeten, en dit is een natuurlijk beschermingsproces van de huid voor plekken die veel druk of wrijving te verduren hebben. Plekken waar vaak eelt voorkomt zijn de hielen, onder de bal van de voet of aan de tenen.
Plekken met eelt zijn te herkennen aan de gelige kleur van de huid, en de huid voelt dik aan.
Likdoorn
Een likdoorn wordt ook wel eksteroog genoemd. Deze ontstaat bij hoge druk op een klein gedeelte van de voet of bijvoorbeeld tussen twee tenen, met als gevolg dat het eelt naar binnen gedrukt wordt. Een likdoorn is zeer pijnlijk en kan door een pedicure behandeld worden.
Oorzaken van overmatige eeltvorming:
- Stand afwijking van de voet, waardoor er op bepaalde plekken extra druk wordt uitgeoefend. Een bezoek aan de podotherapeut kan dan uitkomst bieden. Met een aanpassing aan de schoen, of met een steunzool kan probleem vorming misschien voorkomen worden. Bijkomend voordeel kan zijn dat eventuele knie-rug-en nekklachten hierdoor ook kunnen verminderen.
- Te krappe schoenen dragen of schoenen van een synthetisch materiaal.
- Zweetvoeten.
- Eelt maakt nieuw eelt, als er eenmaal eelt op de voet zit en hier niks aan gedaan wordt, dan zal er al snel meer eelt op die plekken gevormd worden, doordat de druk op de huid alsmaar toeneemt.
- Schoenen dragen zonder sokken.
- Te kleine sokken.
- Het dragen van te smalle steunzolen.
Voorkomen van eeltvorming:
- Smeer je voeten elke avond in met een vette creme, dit houdt de huid zacht en voorkomt kloven.
- Draag goede passende schoenen.
- Loop niet teveel op slippers of andere schoenen met een dunne zool.
- Probeer overgewicht te voorkomen, waardoor je je voeten niet te zwaar belast.
Kloven:
Voet kloven zijn barsten of scheuren in de huid van de voeten. Kloven kunnen enkele millimeters tot centimeters lang zijn. Aan het oppervlak van de huid zijn ze breder dan dieper in de huid. Kloven in voeten komen vaak voor in de droge en vereelte huid van de hielen (droge kloven). Maar ze zijn ook in de zachte huid tussen de tenen te vinden (vochtige kloven). Kloven zijn meestal niet pijnlijk, maar maken de voeten minder mooi om te zien.
Tips tegen kloven:
- Draag schoenen en slippers die goed passen
- Smeer de voeten 2 maal daags in met een voedende creme.
- Houd u huid droog tussen de tenen, droog deze goed af na het wassen/ douchen. Verweekte huid raakt makkelijk beschadigd en is zo een ideale omgeving voor voetschimmel
- Beperk eeltvorming door dit regelmatig weg te halen, u pedicure kan u hierbij helpen en advies geven voor voetverzorging.
Voorkom ingroeiende nagels
Ingroeiende teennagels is pijnlijke aandoening. Meestal gebeurt dit aan de grote teen.Wacht niet te lang met een bezoek aan de pedicure na de symptomen van een ingroeiende nagel. Dit voorkomt pijnlijke ontstekingen. Zo kunt u ingroeiende teennagels voorkomen:
- Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in de breedte als in de hoogte
- Vijl ook de teennagels netjes glad, net zoals je vingernagels
- Knip teennagels altijd recht en niet te kort
- Knip nooit hoekjes van de teennagel rond af.
- Heeft u teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten om naar binnen te krullen, laat een pedicure u dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren.
Wintertenen
Wintertenen ontstaan tijdens vochtige of koude periodes. Door de kou vernauwen de bloedvaten en worden de tenen minder goed doorbloed. Als een lichaamsdeel minder goed doorbloedt is, wordt het koud. Je lichaam stuurt als signaal extra bloed naar dit lichaamsdeel om te verwarmen.
Maar omdat de bloedvaten door de kou vernauwt zijn stroomt al dat extra bloed niet zo makkelijk door de vaten heen en hoopt het zich op in de bloedvaten.
Gevolg: beschadigde bloedvaten en weefsel. Geeft (blauw)rode zwellingen bovenop of rondom je tenen. Deze plekken kunnen gaan jeuken en kan pijnlijk zijn. Vooral als je voeten weer opwarmen.
Advies en voorzorgsmaatregelen bij Wintertenen
- Vermijden van kou
- Warme schoenen
- Schoenen mogen niet knellen
- Zoveel mogelijk bewegen in de kou, niet stil blijven staan
- Korte wisselbanken nemen (3 minuten in warm water, 30 seconden in koud water, afsluitend met warm water)
- Niet krabben om wondjes te voorkomen
Voorkom blauwe teennagels bij het sporten…
Een nauwe sportschoen, een te ruime schoen waardoor je gaat schuiven of plotselinge rem-bewegingen, kunnen blauwe nagels veroorzaken.
Het is een bloeduitstorting tussen de nagel en het nagelbed, ook subunguaal hematoom genoemd en is een opeenhoping van bloed onder de nagel.
Het gaat niet altijd gepaard met pijn. Wanneer dit wel het geval is, zal na het verloop van de eerste uren de pijn toenemen door de ophopende bloed tussen de nagel en en het nagelbed. De druk kan worden opgeheven door een gaatje te boren in de nagel. Dit is overigens pijnloos! Je kunt dit laten uitvoeren door de pedicure, die met een bolkopfreesje voorzichtig en pijnloos een gaatje maakt in de nagelplaat, zodat het bloed weg kan lopen. De pijn zal hierna snel afnemen. De nagel wordt gedesinfecteerd en met een pleister afgeplakt.
De nagel kan na verloop van tijd loslaten. Er vormt zich een nieuwe nagel. Dit proces kan zeker 6 maanden duren.
Natuurlijk is het belangrijk een goed passende schoen te dragen, maar desondanks kan een trauma-nagel, zoals een blauwe nagel wordt genoemd, ontstaan.
Door de veters anders te rijgen, houd je de schoen van de teen af. Daarnaast kan je Pedi-Wol (antidruk wol ) over de tenen aan brengen. Dit draag je in je sok en vormt een beschermende kussen om de tenen. Pedi-Wol wordt al veel in de wandelsport gebruikt, maar kan bij alle sporten worden toegepast.