Verzorging

Voeten en hun verzorging

Een mens legt gedurende zijn leven al lopend gemiddeld 185.000 kilometer af. Dat is viermaal de wereld rond! Logisch dat onze voeten bij het ouder worden wat beginnen te “piepen en te kraken”.

Omdat we gemiddeld steeds ouder worden en langer actief blijven, stijgt het aantal voetklachten op  oudere leeftijd. Gelukkig zijn voetklachten vaak prima te verhelpen en te voorkomen.

Tips en weetjes om je voeten gezond te houden:

Wat zijn de oorzaken van problemen bij 50-plussers? En welke klachten horen daar bij:

Luister goed naar uw voeten.

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring de pijn aan uw voeten niet, maar doe er wat aan.

De meeste voet problemen zijn op te lossen. Uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren en kan helpen bij het vinden van oplossingen.

Voeten hebben baat bij een vochtregulerende crème.

Breng crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen

Uw pedicure verkoopt verzorgingsproducten voor uw voeten. Laat u adviseren!

Eelt

Iedereen heeft wel wat eelt onder zijn voeten, en dit is een natuurlijk beschermingsproces van de huid voor plekken die veel druk of wrijving te verduren hebben. Plekken waar vaak eelt voorkomt zijn de hielen, onder de bal van de voet of aan de tenen.

Plekken met eelt zijn te herkennen aan de gelige kleur van de huid, en de huid voelt dik aan.

Likdoorn

Een likdoorn wordt ook wel eksteroog genoemd. Deze ontstaat bij hoge druk op een klein gedeelte van de voet of bijvoorbeeld tussen twee tenen, met als gevolg dat het eelt naar binnen gedrukt wordt. Een likdoorn is zeer pijnlijk en kan door een pedicure behandeld worden.

Oorzaken van overmatige eeltvorming:

Voorkomen van eeltvorming:

Kloven:

Voet kloven zijn barsten of scheuren in de huid van de voeten. Kloven kunnen enkele millimeters tot centimeters lang zijn. Aan het oppervlak van de huid zijn ze breder dan dieper in de huid. Kloven in voeten komen vaak voor in de droge en vereelte huid van de hielen (droge kloven). Maar ze zijn ook in de zachte huid tussen de tenen te vinden (vochtige kloven). Kloven zijn meestal niet pijnlijk, maar maken de voeten minder mooi om te zien.

Tips tegen kloven: 

Voorkom ingroeiende nagels

Ingroeiende teennagels is pijnlijke aandoening. Meestal gebeurt dit aan de grote teen.Wacht niet te lang met een bezoek aan de pedicure na de symptomen van een ingroeiende nagel. Dit voorkomt pijnlijke ontstekingen. Zo kunt u ingroeiende teennagels voorkomen:

Wintertenen

Wintertenen ontstaan tijdens vochtige of koude periodes. Door de kou vernauwen de bloedvaten en worden de tenen minder goed doorbloed. Als een lichaamsdeel minder goed doorbloedt is, wordt het koud. Je lichaam stuurt als signaal extra bloed naar dit lichaamsdeel om te verwarmen.

Maar omdat de bloedvaten door de kou vernauwt zijn stroomt al dat extra bloed niet zo makkelijk door de vaten heen en hoopt het zich op in de bloedvaten.

Gevolg: beschadigde bloedvaten en weefsel. Geeft (blauw)rode zwellingen bovenop of rondom je tenen. Deze plekken kunnen gaan jeuken en kan pijnlijk zijn. Vooral als je voeten weer opwarmen.

Advies en voorzorgsmaatregelen bij Wintertenen

Voorkom blauwe teennagels bij het sporten…

Een nauwe sportschoen, een te ruime schoen waardoor je gaat schuiven of plotselinge rem-bewegingen, kunnen blauwe nagels veroorzaken.

Het is een bloeduitstorting tussen de nagel en het nagelbed, ook subunguaal hematoom genoemd en is een opeenhoping van bloed onder de nagel.

Het gaat niet altijd gepaard met pijn. Wanneer dit wel het geval is, zal na het verloop van de eerste uren de pijn toenemen door de ophopende bloed tussen de nagel en en het nagelbed. De druk kan worden opgeheven door een gaatje te boren in de nagel. Dit is overigens pijnloos! Je kunt dit laten uitvoeren door de pedicure, die met een bolkopfreesje voorzichtig en pijnloos een gaatje maakt in de nagelplaat, zodat het bloed weg kan lopen. De pijn zal hierna snel afnemen. De nagel wordt gedesinfecteerd en met een pleister afgeplakt.

De nagel kan na verloop van tijd loslaten. Er vormt zich een nieuwe nagel. Dit proces kan zeker 6 maanden duren.

Natuurlijk is het belangrijk een goed passende schoen te dragen, maar desondanks kan een trauma-nagel, zoals een blauwe nagel wordt genoemd, ontstaan.

Door de veters anders te rijgen, houd je de schoen van de teen af. Daarnaast kan je Pedi-Wol (antidruk wol ) over de tenen aan brengen. Dit draag je in je sok en vormt een beschermende kussen om de tenen. Pedi-Wol wordt al veel in de wandelsport gebruikt, maar kan bij alle sporten worden toegepast.